Kefalonia Greece +30 26740 22 514
360 Virtual Tour
Η Ιστορία της Κεφαλονιάς

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Κατά την μυθολογία, η Κεφαλονιά πήρε το όνομά της από τον βασιλιά Κέφαλο, αν και έχουν κατά καιρούς εκπονηθεί και άλλες θεωρίες ως προς την προέλευση του ονόματος.Η Κεφαλονιά πρωτοκατοικήθηκε τον 10ο π.Χ. αιώνα και από τον 5ο π.Χ. αιώνα ήταν χωρισμένη σε τέσσερα αυτόνομα κράτη-πόλεις που αποτελούσαν την «Κεφαλληνιακή Τετράπολη»: την Κράνη, την Πάλλη, τη Σάμη και τους Πρόννους.Συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο ως μέρος του Βασιλείου του Οδυσσέα. Έστειλε στρατό και στους Περσικούς Πολέμους και αργότερα εισχώρησε στην Αθηναϊκή Συμμαχία.

Αρχαιολογικές εκσκαφές έχουν φέρει στο φως ευρήματα που αποδεικνύουν την μεγάλη ανάπτυξη του νησιού κατά την Μυκηναϊκή Περίοδο. Γύρω στο 50 π.Χ. κατακτήθηκε από τις δυνάμεις της Ρώμης. Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η Κεφαλονιά υπέφερε από επιδρομές και λεηλασίες πειρατών. Ειδικά κατά τους 11ο και 12ο αιώνες, οι επιδρομές των Νορμανδών και στη συνέχεια των σταυροφόρων της  1ης  Σταυροφορίας, ήταν καταστροφικές για το νησί.

Οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κεφαλονιά μαζί με τα υπόλοιπα Επτάνησα μετά το τέλος του πρώτου Τουρκορωσσικού Πολέμου [1463-1479] . Η κατάληψη του νησιού από την Οικογένεια Τόκο σηματοδότησε την αρχή της Ενετικής κυριαρχίας η οποία διακόπηκε για λίγο και πάλι από τους Τούρκους το 1484. Οι Ενετοί επανήλθαν το 1500 και η κυριαρχία τους διήρκεσε μέχρι το 1797.  Τους Ενετούς διαδέχτηκαν οι Γάλλοι μέχρι το 1807, για να τους διαδεχτούν με τη σειρά τους οι Βρετανοί από το 1809 έως το 1864. Στις 21 Μαΐου 1864 η Κεφαλονιά, μαζί με τα άλλα Επτάνησα, ενώθηκε με την Ελλάδα.

Στον 20ο αιώνα η ιστορία της Κεφαλονιάς ακολουθεί την ιστορία του ελληνικού κράτους, με εναλλασσόμενες περιόδους ταραχών και ευημερίας. Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πολλοί Κεφαλονίτες συμμετείχαν στο αντιστασιακό κίνημα κατά της ναζιστικής κατοχής, με φοβερές συνέπειες για τους ίδιους και το νησί.

Η πρόσφατη ιστορία του νησιού πήρε μια αναπάντεχη στροφή τον Αύγουστο του 1953 όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε την Κεφαλονιά. Η Κεφαλονιά και τα γύρω νησιά του Ιονίου ισοπεδώθηκαν από την μανία των Ρίχτερ που δε άφησαν τίποτα όρθιο στο πέρασμα τους. Η πλειοψηφία των παραδοσιακών οικισμών, μνημείων, καμπαναριών και αρχοντικών κατέρρευσε.  Η Βόρεια Κεφαλονιά, λόγω της ιδιομορφίας του βραχώδους εδάφους της, αντιστάθηκε στο σεισμό και έτσι σήμερα ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να πάρει μια γεύση της αρχιτεκτονικής της προσεισμικής Κεφαλονιάς. Ο σεισμός ανάγκασε πολλούς κατοίκους να αφήσουν το νησί μια και μαζί με τα κτίρια κατέρρευσε και η οικονομία της Κεφαλονιάς.

Στις δεκαετίες μετά το μεγάλο σεισμό, η ανοικοδόμηση και οικονομική ανάπτυξη έφεραν την Κεφαλονιά και πάλι στους κανονικούς της ρυθμούς.  Σιγά-σιγά πολλοί Κεφαλονίτες επέστρεψαν στον τόπο τους, επενδύοντας στην ανάπτυξή του τις οικονομίες που απέκτησαν ως ναυτικοί και μετανάστες. Οι μεγαλύτερες επενδύσεις έγιναν στον τομέα της τουρισμού και έτσι σήμερα η Κεφαλονιά έχει να επιδείξει ιδιαίτερα ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές, αυξανόμενη τουριστική κίνηση και αυξανόμενο πληθυσμό. Εκτός από τους Κεφαλονίτες του εξωτερικού που επιστρέφουν στον τόπο τους, τα τελευταία χρόνια το νησί έχει γίνει ο δημοφιλέστερος τόπος μετεγκατάστασης πολιτών από πολλές χώρες της Ευρώπης.
Back to top
espa